Fractora fraksiyonel radyo frekansları sayesinde cildin yenilenmesini, parlak bir görünüm kazanmasını sağlayan bir işlemdir. İşlem, yüzdeki ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesine, cildin taze ve canlı güzel görünüm kazanmasına yardımcı olur. Cilde verilen fraksiyonel radyofrekans enerjisi sayesinde cildin altındaki kolajen harekete geçirilir. Böylece cilt dokusu yenilenir, cilt tonu eşitlenir ve ciltteki yaşlanma belirtileri iyileştirilir. Dünya çapında sıklıkla başvurulan bir yöntem olan fractora alt göz kapaklarına, üst göz kapaklarına, gülümseme çizgilerine, alın bölgesine, yanaklara ve ağız bölgesine ve diz üstü bölgeye yapılabilir.
Ciltte yaşlanmanın etkisini yavaşlatmak, cildi daha genç bir görünüme kavuşturmak için ciltteki kırışıklıkların azaltılması ve cilt üzerinde yenileme amacıyla yapılan fractora ameliyatsız olarak yapılan radyofrekans sistemi tedavisidir. Deriye radyo frekansı enerjisi ile ısı verilir ve böylece deri altındaki kolajen sentezi arttırılır. Kolajen sentezinin artırılması cilde yenilenme ve genç bir görünüm kazandırır. Yenilenen kolajen cildin elastikiyetini arttırır ve cildin daha sıkı, parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar.
Elastikiyetini kaybetmiş deri, akne izleri bulunan deri, ince çizgiler ve ameliyat izleri bulunanlar için fractora işlemi uygulanabilir. Aynı zamanda çatlak gibi cilt problemleri için de kullanılabilir. FDA onaylı bir işlemidir. Cildin fraksiyonel radyofrekans ile derinin alt tabakasındaki kolajenin yenilenmesi sayesinde gençleştirme etkisi yarattığı söylenebilir.
Fractora İşlemi Kaç Seans Olarak, Nasıl Yapılır?
Fractora işleminin kaç seans olarak yapılacağının belirlenmesi için ciltteki problemin derecesi önemlidir. Üç ya da 6 haftalık aralıklarla uygulanabilen işlem 6 seans kadar yapılabilir. Yüksek enerji seviyesi gerektiren işlemlerde daha az bir seans uygulanarak da iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Fractora tedavisinin uygulanması için hangi cilt sorununa yönelik bir tedavi yapılacağı seçilir. Eğer yüksek enerji seviyelerinde bir uygulama gerçekleştiriliyorsa seans sayısı azalır.
Fractora tedavisinde lokalize ısı ve mikro lezyon noktaları üreten iğneler aracılığıyla cilde radyo frekansı enerjisi verir. Deri altındaki dokulara iğneler yardımıyla verilen ısı cildin gençleşmesine, kolajen yapısını yeniden yapılandırılmasına yardımcı olur. Mikro lezyonlar ise metodik dağılım sayesinde yenilenme sağlar. Böylece cilt tonu eşitlenmiş olur. Yara izleri ya da derin çizgiler için yoğun bir tedavi sonrası iyileşme sağlanmış olur. İşlem sırasında hissedilen ağrı, ağrı toleransına bağlı olarak değişecektir. İşlem sırasında hastanın daha rahat edebilmesi için anestezik kremler ile bölgenin uyuşturulması sağlanır. İşlemden yaklaşık 40 dakika öncesi işlem yapılacak bölgeye krem sürülür. Böylece ağrıya duyarlı olan kişiler için ağrı hafifletilir. Ağrıya daha da duyarlı olan kişiler için ağızdan ilaç ya da sinir bloke eden ilaçlar kullanılarak ağrıyı hissetmemek mümkündür. İşlem için uygun başlık seçilir ve problemli bölgeye gereken seviyede bir enerji verilir. İşlem sonrasında kızarıklık ya da ödem gibi belirtilerin görülmesi normaldir. Alanın büyüklüğüne göre işlem yaklaşık yarım saat kadar sürebilir.
Fractora İşlemi Kimler İçin Uygundur?
Fractora işleminin yapılabilmesi için ideal adaylar hafif ya da orta dereceli kırışıklıklara sahip, cilt elastikiyeti kaybolmuş, yüzeysel doku anomalileri olan kişilerdir. Tipik olarak bu hastalar gerdirmeden kaçınmak için fractora yöntemine yönelirler. Daha sıkı, daha genç bir cilde ulaşmak için bu işlemi uygulayabilmek mümkündür. Fraktora cihazını vücudun herhangi bir bölgesinde güvenli bir şekilde ve etkili olarak kullanabilmek mümkündür.
Fractora Cihazı Nerelerde Kullanılabilir?
Fractora işlemi için kullanılan cihaz derinliği değişken, farklı tedavi uçlarıyla kullanılabilen bir cihazdır. Cihazda değiştirilerek kullanılan farklı uçlar sayesinde hem boyut hem de derinlik değiştirilebilir. Bu yüzden kişiye özel bir tedavi uygulamak mümkündür. İnce ya da derin kırışıklıklar için, yara izleri ve cilt tonunu eşitlemek için kullanılabilmesi mümkündür. Göz kapağında, gülümseme çizgilerinde, yanaklarda, ağızda, boyunda, göğüslerde, göbekte kullanılabilmesi mümkündür.
Klinik uygulamalar sayesinde yüz, boyun göğüs ve sırt gibi bölgelerde güvenli bir şekilde kullanım sağlanır. Yanaklarda, burunda sivilce izlerinin giderilmesi için bu küçük bölgelere tedavi uygulanabilir. Aynı zamanda vücuttaki çatlak izlerinin giderilmesinde de fractora tedavisinde yararlanmak mümkündür.
Fractora İşleminin Faydası Nedir?
Fraktora cihazı ile uygulanan işlem sayesinde yüzdeki, boyundaki, göğüsteki kırışıklıklar giderilebilir. Yara izleri, sivilce izleri iyileştirilir. Elastikiyetini kaybetmiş cildin elastikiyeti geri kazandırılır. Ciltteki ton, doku uyuşmazlıkları eşitlenir ve ciltteki çatlaklar tedavi edilir. Fractora tedavisi her cilt tipi için kullanılabilir. Koyu renk tonlarda cilt tipine sahip hastalarında bu tedaviyi kullanılabilmesi mümkündür. Fractora sayesinde estetik operasyona gerek kalmadan ciltte genç bir görünüm elde edilir.
Fractora Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşlem sonrasında dikkat edilmesi gerekenler vardır. Öncelikle tedavi edilmiş alan nemlendirilmeli, doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Bölgeyi nemli tutmak önemlidir ve bölge güneş kremi ile korunmalıdır. Güneş ve rüzgar gibi etmenlere maruz kalmamak önemlidir. Ayrıca işlem öncesi 6 hafta kadar önceden solaryum gibi işlemlere ara vermek gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin işlem öncesi doktoruna danışarak bu ilaçlara ara vermesi gerekir. Bu ilaçlar kanamayı artırabilir. Ayrıca işlemden önce alkol tüketimi 24 saat önceden bırakılmalıdır. İşlem sonrası bol su tüketimi önemlidir.
İşlem sonrası ödem ve şişlik gibi belirtiler görülür. Bu durum normaldir. Eğer işlem düşük bir seviyede yapılmış ise kızarıklık ya da ödem 48 saat içerisinde hafifler. Ancak yüksek enerji ile yapılan işlemlerde ödem ya da kızarıklığın bir hafta kadar sürdüğünü görebilmek mümkündür. İşlem sonrasında ciltte kabuklanmalar görebilmek mümkündür. İşlem uygulandıktan sonra bölgenin nemlendirilmesi önemlidir. Güneş kremleri kullanmak büyük önem taşır, bölgenin güneş ışığına maruz kalması nedeniyle lekelenmeler kaçınılmaz olacaktır. İyileşme süresi kısa sürer, normal bir hasta iki gün içerisinde rutin aktivitelerine geri dönebilir. Yüzde kızarıklık, iltihaplanma yaşanabilmesi mümkündür. Bu işlemden sonraki ilk 3 gün kadar yüzünüze günde 2-3 kez merhem uygulamanız önemlidir.
Eğer işlem yüzünüze yapılıyorsa işlemden sonra 2 gün sonra makyaj yapabilmeniz mümkündür. Birkaç gün sonrasında lezyon ve tedaviye bağlı olarak bir haftaya kadar hafif kızarıklık görebilmek mümkündür.
Fractora İşlemi Sonrası Sonuçlar Ne Zaman Görülür?
Fractora işleminin sonucunu kısa sürede görmeniz mümkündür. Çoğu hasta için tek bir seansta sonuç almak mümkündür ancak bazı hastalarda birkaç seans gerekebilir. Fractora işlemi ile ciltteki kolajen değiştiği için sonuç elde etmek bir ay kadar sürebilir.
Fractora işlemi sonrasında belirgin sonuçlar görebilmek için 2 haftanın geçmesi gerekir. Yeni kollajen oluşumu 3 aylık bir süreç alır, ciltteki iyileşme ise 6 ay boyunca devam eder.
İstenen sonuçlara ulaşmak için birkaç seansın gerekli olduğunu unutmamak gerekir. Genellikle 4-6 hafta kadar seanslar arasında beklenmesi gerekir.
Kişi yaşlanmaya devam ettikçe, yaşlanmanın cilt üzerindeki etkisi devam edecek, bu sebeple derinin elastikiyeti kaybolacaktır. Yerçekiminin de etkisiyle yeniden sarkmalar görülebilir. Bu yüzden istenildiği takdirde ek tedavilerle bu durum düzeltilebilir.